Oekraïne en Rusland bereiken akkoord over berekening gasprijs

Oekraïne en de Russische gasleverancier Gazprom hebben een akkoord bereikt over de principes rond de berekening van de gasprijs voor 2009. Dat maakte Oekraïens premier Julia Timosjenko woensdag bekend. Bij Gazprom zelf is men voorzichtiger en spreekt men nog niet van een akkoord.

Het precieze tarief dat Oekraïne zal moeten betalen, is nog niet bekend. Daarvoor moeten er nog onderhandelingen volgen tussen Gazprom enerzijds en Turkmenistan en Kazachstan anderzijds, de twee landen waar het Russisch gasbedrijf zijn aardgas vandaan haalt.

Oekraïne zal in de toekomst fors meer moeten gaan betalen voor zijn aardgas dat door Gazprom wordt geleverd. Gazprom waarschuwde eerder dat de prijs zal verdubbelen. Maar volgens Timosjenko zou de overschakeling naar een marktprijs geleidelijk gebeuren, verspreid over verschillende jaren. "Er zal geen shock zijn", beloofde de premier.

In het verleden zorgde onenigheid tussen Rusland en Oekraïne rond de gasinvoer al voor problemen met de toelevering van aardgas, die voelbaar waren tot in het Westen. Heel wat pijplijnen naar West-Europa lopen door het land. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud