Olielek: BP wil 50 miljard dollar ophalen

De Britse oliegroep BP zal 50 miljard dollar (40,4 miljard euro) ophalen om de kost van de opruimactie van het olielek in de Golf van Mexico te financieren. Dat zegt de Britse zondagskrant The Sunday Times.

Volgens de krant zou BP in eerste instantie, vanaf volgende week, voor 10 miljard dollar aan obligaties uitgeven. Daarna zou de groep bij de banken een lening van 20 miljard dollar vragen. De resterende 20 miljard zouden in de komende twee jaar gesprokkeld worden door de verkoop van activa, meldt The Sunday Times, zonder evenwel een bron te citeren.

De 50 miljard dollar moet dienen om de hoogoplopende kosten door het olielek te dekken, in het bijzonder het fonds van 20 miljard dollar waartoe BP gedwongen werd door de VS.

BP had eerder al laten weten in het komende jaar voor 10 miljard dollar aan activa te zullen verkopen om het fonds te spijzen. The Independent on Sunday meldt dan weer dat BP alle activiteiten in de Noordzee zal verkopen in het kader van een plan dat 14 miljard dollar moet opleveren de komende zes maanden.

Volgens The Sunday Telegraph zou BP "waarschijnlijk" ook de Amerikaanse exploitatiepartner Anadarko voor de rechter slepen. Beide bedrijven zijn co-eigenaar van de exploitatielicentie van het noodlottige olieplatform. BP zou, tevergeefs, aan Anadarko gevraagd hebben een deel van de opruimkosten op zich te nemen, waardoor BP mogelijk naar de rechter stapt, zegt een hooggeplaatste bedrijfsbron. De Texaanse oliegroep zei dit weekend dat BP "roekeloos" en "onveilig" was. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud