Onrust bij VW over Porsche

Meer dan 40.000 werknemers in de Duitse fabrieken van Volkswagen hebben woensdag voor een uur het werk neergelegd. Er is onrust over de inspraak van de vakbonden indien Porsche de meerderheid bij VW neemt. Ook bij Audi Brussels zijn hierrond acties mogelijk.

Werknemers uit de moederfabriek in Wolfsburg en andere Duitse vestigingen van de autobouwer legden een uur het werk neer. Ze werden door hun vakbonden ingelicht over de toekomst van de "mitbestimmung" indien Porsche zoals verwacht een meerderheidsbelang in VW neemt. Die mitbestimmung garandeert medezeggenschap aan de vakbonden in de raad van bestuur.

De vrees is dat Porsche de mitbestimmung voor de VW-werknemers inperkt. Porsche zou hen maar evenveel zitjes in de raad van bestuur geven als de Porsche-werknemers.

De kans bestaat dat er later ook bij Audi Brussels en andere Europese vestigingen acties komen. Dat is in de Europese ondernemingsraad beslist. Het is volgens Jan Vanderpoorten (ABVV) de bedoeling dat de vakbondsacties worden "gestuurd" vanuit Europees en wereldniveau. Die zouden ook beslissen over de vorm van de acties. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud