Ontmanteling kost Fortis 24,6 miljard euro

De gedwongen ontmanteling van de Fortis-groep heeft de Belgische moedermaatschappij opgezadeld met minwaarden ten belope van 24,6 miljard euro. Dat blijkt uit een document op de website van Fortis ten behoeve van de algemene vergaderingen van 1 en 2 december.

Door dit verlies is het nettoactief gedaald tot 3,5 miljard euro, minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal dat 10,8 miljard euro bedraagt. Daarom moeten de aandeelhouders, zoals voorgeschreven door de Belgische wet, stemmen over de voortzetting van de activiteiten.

Omdat Fortis eind september en begin oktober verplicht werd zijn activiteiten in Nederland en België voor een habbekrats van de hand te doen, heeft Fortis nv, de Belgische moedermaatschappij, daarop 24,6 miljard euro minwaarden moeten boeken. Daardoor is het nettoactief gezakt tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal. Zoals de Belgische vennootschapswet voorschrijft, moeten de aandeelhouders daarom op de bijzondere algemene vergadering van 2 december in Brussel stemmen over een voortzetting van de activiteiten.

Volgens de raad van bestuur zijn er voldoende redenen om de activiteiten voort te zetten. Fortis nv verwacht een meerwaarde van 630 miljoen euro uit de de verkoop van Fortis Insurance Belgium aan BNP Paribas. De maatschappij denkt ook de waarde van Fortis Insurance International te kunnen maximaliseren en plant een schuldenreductie, personeelsverminderingen en besparingen. (SCS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud