Onzekerheid dwingt CRB tot 2 loonmarge-scenario's (update)

Door de complete onzekerheid is de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) dinsdag met twee scenario's gekomen voor de ontwikkeling van de loonkosten de komende twee jaar. Het meest recente scenario geeft nul marge voor meer loon.

In zijn verslag kijkt de CRB naar de loonevolutie in België en de buurlanden en wordt vastgelegd in welke mate de lonen in de privésector de komende twee jaar mogen stijgen. De onzekerheid over de omvang van de crisis zorgde ervoor dat het rapport pas ter elfder ure werd klaargestoomd.

Die onzekerheid bracht de CRB er ook toe twee scenario's naar voren te schuiven: één op basis van het oude groeiscenario met een evolutie van de lonen in 2009-2010 in de buurlanden met 6,4 pct en een index van 5,6 pct en een tweede scenario, rekening houdend met de nieuwste verwachtingen. Op basis van dit laatste zouden de lonen in de buurlanden de komende twee jaar 5,1 pct stijgen en is er sprake van een indexatie met eveneens 5,1 pct. Met andere woorden: op basis van dit tweede scenario zou er naast de indexering geen enkele ruimte zijn voor meer loon. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud