Onzekerheid legt grootste toeleverancier Ford Genk half uur plat

Bij SML, de grootste toeleverancier van Ford Genk, heeft de productie vanochtend een half uur stilgelegen. De onzekerheid over het sociaal plan, dat vanaf volgende week wordt onderhandeld, deed de arbeiders besluiten om spontaan het werk neer te leggen.

Nu de gesprekken over het sociaal plan bij Ford Genk op gang zijn gekomen, willen ook de werknemers van de toeleveringsbedrijven zo snel mogelijk duidelijkheid. Volgende dinsdag en woensdag komen de vakbonden en directies van de vier grootste toeleveranciers in Brussel samen om de modaliteiten van hun sociaal plan te bespreken. Dat daarbij wordt aangekondigd dat de voorwaarden ongeveer hetzelfde zullen zijn dan voor de collega's bij Ford, is onvoldoende om de onzekerheid weg te nemen.

"We hadden al voelen aankomen dat de sluimerende onzekerheid tot werkonderbrekingen zou gaan leiden", stelt Hasan Düzgün van de ACLVB, de grootste bond bij SML. "Toen de werknemers van de ochtendploeg me vanmorgen om 6 uur uit bed belden omdat ze het niet meer zagen zitten, was ik dan ook niet verrast. Intussen hebben we na overleg het werk kunnen hervatten, met de belofte van de directie om nog deze voormiddag de knelpunten opnieuw te bespreken."

Ook dinsdag werd er een tijdje niet gewerkt bij de toeleveringsbedrijven. Zo stond de productie bij Lear 20 minuten stil omdat er in de laatste shift al 400 stuks waren gemaakt en de werknemers geen extra voorraad wilden aanleggen. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud