Oostenrijkse bank Kommunalkredit vraagt staatssteun

De Oostenrijkse bank Kommunalkredit, die gespecialiseerd is in kredieten voor gemeenten en waarvan de Frans-Belgische bank Dexia een hoofdaandeelhouder is, heeft zondag gesprekken met het Oostenrijkse ministerie van Financiën opgestart om staatssteun te krijgen. Dit heeft het Oostenrijkse persbureau APA uit welingelichte bronnen vernomen.

Het parlement van Oostenrijk keurde eerder een plan van 100 miljard euro goed om de banksector te stabiliseren: 75 miljard euro is bestemd voor de garantie van leningen tussen banken, 15 miljard euro voor een eventuele herkapitalisatie van instellingen in moeilijkheden en 10 miljard euro voor de garantie van bankdeposito's van particulieren.

Dexia, dat door de Belgische en de Franse staat van het bankroet gered werd, heeft 49 procent van de aandelen van Kommunalkredit in handen. De andere grote aandeelhouder is de Oostenrijkse Volksbank. Kommunalkredit is sterk aanwezig in Oost-Europa en veel van de internationale concurrenten van de bank zijn overheidsinstellingen of werden onlangs in verband met de internationale financiële crisis door de overheid uit de problemen geholpen.

Als de Oostenrijkse staat een van de referentieaandeelhouders van Kommunalkredit wordt, dan kan de bank leningen met een preferentiële rente verstrekken. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud