Personeel AGC Zeebrugge vrijdag in staking tegen ontslagen

De 297 arbeiders en bedienden van AGC Zeebrugge gaan op vrijdag 29 november 24 uur staken. Dat heeft de socialistische vakbond ABVV bekend gemaakt. Het personeel legt het werk neer naar aanleiding van de aankondiging dat 101 banen worden geschrapt en acht contracten voor uitzendarbeiders worden stopgezet. De vakbond spreekt van een winstoptimalisatie want de firma zou geen verlies lijden.

De ontslagen die donderdag zijn aangekondigd bij AGC Flat Glass en Seapane in Zwankendamme bij Zeebrugge zijn volgens de werknemers het gevolg van een opeenvolging van slechte beslissingen door de directie van beide bedrijven. Zij worden daar nu op afgerekend want het bedrijf lijdt geen verlies. "Het gaat om de vierde herstructurering in tien jaar tijd", zegt federaal secretaris Paul Lootens van de algemene centrale van het ABVV. "Door de herstructurering wordt de winst opgetrokken van 5 naar 15 procent. Het bedrijf vindt zijn aandeelhouders belangrijker dan de werknemers. Dit wordt door het personeel scherp veroordeeld."

Volgens de vakbond is er grote ongerustheid over de toekomst van het bedrijf omdat onlangs al de verkoop plaatsvond van Saint-Gobain Glass in Auvelais. Het personeel vreest ook herstructureringen bij Sekurit en Techniver in de regio Basse-Sambre. Ook in Nederland, Tsjechië, Rusland en elders zou AGC nog herstructureringen aankondigen. De vakbond merkt op dat de Europese ondernemingsraad zal moeten worden geraadpleegd. (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud