Pond bereikt laagste niveau ooit tegenover euro

Het pond sterling heeft maandag zijn laagste peil ooit bereikt tegenover de euro en het laagste peil in twee jaar tegenover de Amerikaanse dollar. Dat is het gevolg van de pessimistische uitlatingen van de Britse minister van Financiën Alistair Darling.

Op de internationale wisselmarkt werd maandagochtend 1,2289 euro betaald voor 1 pond, of 81,83 pence voor 1 euro. Nooit was het pond minder waard. Sinds begin dit jaar verloor de munt al zo'n tien procent van zijn waarde, het voorbije jaar al 17,5 procent.

Rond halfacht zakte het pond ook bijna tot op het symbolische niveau van 1,80 dollar. Met een tegenwaarde van 1,8004 dollar was 1 pond de voorbije twee jaar nooit minder waard. Het is het laagste niveau sinds 28 april 2006.

De slechte prestaties van het pond sterling zijn volgens analisten het resultaat van de uitlatingen van de Britse minister van Financiën Alistair Darling, het voorbije weekend in de krant The Guardian. Hij zei dat zijn landgenoten en de rest van de wereld geconfronteerd worden met "zeker de ergste" economische terugval van de voorbije zestig jaar. Deze zou bovendien ernstiger zijn en langer duren dan eerst gedacht.

Verwacht wordt dat voor het einde van het jaar de rente in Groot-Brittannië zal worden verlaagd. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud