Poolse parlement stemt in met optrekken pensioenleeftijd tot 67

De pensioenleeftijd zal in Polen geleidelijk aan opgetrokken worden tot 67 jaar. De maatregel maakt deel uit van een hervorming van het Poolse pensioenstelsel die de liberaal-conservatieve regering van premier Donald Tusk wil doorvoeren. Het Poolse heeft vrijdag na een heftig debat ingestemd met de plannen, met 268 stemmen voor, 185 tegen en twee onthoudingen.

Vandaag ligt de wettelijke pensioenleeftijd in Polen op 60 jaar voor vrouwen, en op 65 voor mannen. De pensioenleeftijd van 67 jaar moet voor mannen in 2020 zijn bereikt en voor vrouwen in 2040.

Pensioen op latere leeftijd zal de Polen helpen om een uitgebreider pensioen op te bouwen, en om de begrotingsuitgaven te drukken, meent Tusk.

De pensioenhervorming is een van de omstreden projecten van de regering-Tusk. Het thema zorgde wekenlang voor wrevel in de coalitie met regeringspartner PSL, de kleine Boerenpartij. En zowel de linkse partijen als de rechtse oppositie keurden de hervormingen af.

Nu moeten de hervormingsplannen nog voor goedkeuring naar de Poolse senaat en naar de Poolse president Bronislaw Komorowski. Daar worden geen problemen verwacht.

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud