Proseat Hulshout blijft toch leveren aan Ford Genk, geen ontslagen

De productie van schuimzetels voor de Ford Mondeo en de Ford Galaxy blijft dan toch bij Proseat in Hulshout. Daardoor kunnen de drie ploegen in de fabriek aan het werk blijven, zo heeft de socialistische vakbond ABVV maandag meegedeeld.

Begin februari had Proseat nog de intentie aangekondigd om de nachtploeg te schrappen, waardoor 29 van de ruim 100 banen bedreigd waren. Lear, de Amerikaanse toeleverancier aan Ford Genk voor wie Proseat werkt, wilde immers de schuimzetels zelf gaan maken in Polen. Maar de intentie tot collectief ontslag werd een week later ingetrokken ten voordele van nieuwe onderhandelingen met Ford en Lear.

En die onderhandelingen hebben dus positief resultaat opgeleverd. "De productie van vullingen voor voorzetels voor de huidige Mondeo en de Galaxy blijft in Hulshout", zegt ABVV-secretaris Roger Vrancken. "Daardoor kan de vestiging aan 70 procent blijven draaien en kunnen de drie ploegen behouden worden."

Er zullen dus geen ontslagen vallen. Volgens Vrancken zou er alvast dit en volgend jaar geen probleem zijn. Op langere termijn is werken aan 70 procent capaciteit niet houdbaar, voegt hij toe, maar tegen dan zou Proseat mogelijk voor de nieuwe Mondeo kunnen leveren of andere alternatieven kunnen zoeken.

Vrancken voegt eraan toe dat Proseat Hulshout van strategisch belang is. Zonder de vestiging zouden onderdelen voor de Belgische autofabrieken vanuit bijvoorbeeld Frankrijk moeten komen, luidt het.

Proseat Hulshout zal vanaf midden dit jaar ook schuimvullingen leveren voor de Audi A1 die in Brussel wordt gemaakt.

(LEE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud