Recordteelt granen verwacht

Landbouwers gaan dit najaar als gevolg van de stijgende prijzen meer graan telen. Landbouwdeskundige Luc Busschaert verwacht zelfs een recordoppervlakte. Dat gaat ten koste van teelten als koolzaad, suikerbieten en aardappelen.

De laatste twee jaar zijn de graanprijzen verdubbeld. Er zijn tekorten. Vijftien procent van de mondiale graanproductie zou gaan naar bio-ethanol.

Dat vertaalt zich ook in de teeltkeuze van de landbouwers. Die kiezen voor graangewassen. De grootste stijging wordt verwacht bij wintertarwe. De voorbije twee jaar bedroeg de nationale oppervlakte zowat 200.000 hectare. Een uitbreiding met 20 tot 25 procent is niet uitgesloten, meent Busschaert, die zich baseert op rondvragen bij loonwerkers, landbouwers en zaadverkopers. Ook wintergerst, spelt en rogge zitten in de lift.

De nationale graanoppervlakte (alle granen samen, inclusief korrelmaïs) voor de oogst 2007 bedroeg 330.500 hectare. Busschaert rekent voor 2008 op 400.000 hectare. Dat zou een record zijn. Er zouden ook geen gronden meer braak liggen, wat voor het eerst zou zijn sinds de jaren negentig.

Bij koolzaad is er een daling. Die zou oplopen tot 20 procent. Granen levert de landbouwers meer op. Andere verliezers zijn suikerbieten, vlas, cichorei, gras, kuilmaïs en zelfs aardappelen. (VHL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud