Renault neemt belang in Lada

Het Franse autoconcern Renault neemt een belang van 25 procent plus één aandeel in het kapitaal van zijn Russische sectorgenoot AvtoVaz, die in eigen land de populaire Lada maakt. Carlos Ghosn, ceo van Renault, en Sergej Tsjemesov ondertekenden een voorlopige samenwerkingsovereenkomst. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Analisten schatten de waarde van het aandelenpakket op 927 miljoen euro.

Met zijn belang van 25 procent plus één aandeel, beschikt Renault over een blokkeringsminderheid.

Met de intrede in het kapitaal, zal AvtoVaz kunnen profiteren van de technologische kennis van Renault. Beide gaan ook aan de ontwikkeling van nieuwe modellen werken, waarvoor Renault dan de motoren zou kunnen leveren. Daarnaast zal de AvtoVaz-fabriek in Togliatti, waar de Lada wordt gebouwd, fors gemoderniseerd worden, waardoor de jaarlijkse capaciteit zou uitbreiden van de huidige 900.000 wagens per jaar tot anderhalf miljoen. Renault-topman Ghosn sloot ook de productie van auto's van het merk Renault of Nissan (een andere partner van de Fransen) in de fabriek van Togliatti niet uit.

De Fransen probeerden al twee jaar binnen te raken bij het Russische AvtoVaz. Andere kandidaten waren het Amerikaanse General Motors en het Italiaanse Fiat. Ook de Russische overheid bezit een blokkeringsminderheid in de autobouwer. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud