Renault schrapt 5.000 banen in Europa

De Franse autobouwer Renault schrapt 5.000 banen in Europa. Dat maakte Renault donderdag bekend. Het zou niet gaan om naakte ontslagen, maar om vrijwillige vertrekken.

Renault maakte donderdag halfjaarresultaten bekend. De Franse autobouwer boekte in het eerste semester van 2008 een omzetstijging met 2,3 procent tot 20,9 miljard euro. De operationele winst bedroeg 865 miljoen euro, een stijging met 20 procent in vergelijking met een jaar eerder. Toch worden de verkoopdoelen voor 2008 en 2009 naar beneden herzien en komt er een plan om kosten te besparen.

Om de sterk gestegen grondstoffenkosten te drukken gaat Renault de verkoopprijs verhogen en projecten die niet prioritair zijn, worden in de koelkast gestoken.

Enkele productiesites worden gereorganiseerd. In de fabriek in het Noord-Franse Sandouville wil de directie bijvoorbeeld overschakelen van twee ploegen naar één ploeg.

In totaal zouden er "vooral in Europa" 5.000 jobs verdwijnen. De directie zal daarover met de vakbonden onderhandelen en wil een plan uitwerken voor vrijwillig vertrek.

Met het plan hoopt Renault vanaf 2009 350 miljoen euro te besparen.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud