Rente Vlaamse Woonlening op laagterecord

De rente op een Vlaamse Woonlening, een hypothecaire lening voor mensen met een beperkt inkomen, stond nog nooit zo laag. In bepaalde gevallen kan de rente dalen tot 1,29 procent. Dat werd vernomen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), die de Vlaamse Woonlening beheert.

"Bij de VMSW variëren de rentevoeten sinds 3 augustus 2012 van 1,29 procent tot 3,23 procent", zo staat op de website. De rentevoet voor een Vlaamse Woonlening is indirect gekoppeld aan overheidsobligaties (OLO) met een looptijd van 15 jaar, "en die stonden nooit zo laag", legt men bij de VMSW uit.

Hoeveel iemand kan lenen en welke rentevoet uiteindelijk zal gelden, hangt nog af van de gezinsgrootte en van het inkomen. "Wie minder verdient, zal ook minder rente aangerekend krijgen", luidt het. Ook het doel van het woonkrediet speelt een rol. De Vlaamse Woonlening is bedoeld voor de aankoop van een sociale woning, de aankoop en renovatie van een woning van minstens 30 jaar oud, voor nieuwbouw of voor renovatie van de eigen woning.

In 2011 werden er 1.546 Vlaamse Woonleningen verstrekt, met een gemiddeld leningsbedrag van 144.161 euro.

Gezinnen met een beperkt inkomen kunnen voor een hypothecaire lening ook terecht bij het Vlaams Woningfonds. Dat kent leningen toe aan gezinnen met minstens één kind ten laste en een begrensd inkomen. De rentevoet start er vanaf 1,50 procent, zo staat op de website. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud