Ruim 8 op 10 kmo's willen 50-plussers houden... onder voorwaarden

Bijna 83 procent van de Belgische kmo-bedrijfsleiders is best bereid om werknemers tot hun 65ste in dienst te houden, al verbindt meer dan de helft van hen voorwaarden aan die tewerkstelling. Zo moeten oudere werknemers gezond en gemotiveerd blijven en het werkritme aankunnen. Dat blijkt maandag uit een enquête bij 721 Belgische kmo's in opdracht van hr-dienstenbedrijf SD Worx.

Als de oudere werknemers aan die voorwaarden voldoen, bieden hun ervaring, werkattitude en mentaliteit het bedrijf een significante meerwaarde, zo luidt het. De kleine 20 procent die geen voorstander is van tewerkstelling tot 65 jaar geeft als voornaamste redenen aan de hoge werkdruk, gebrek aan motivatie en gebrek aan efficiëntie. Loonkost blijkt veel minder een bezwaar.

Een op vijf van de kmo's denkt dat mannen zeker bereid zullen zijn om tot hun 65ste te werken. Een kleine helft (47 procent) gaat ervan uit dat ze dit zullen doen op voorwaarde dat arbeidsduur, werkritme en/of jobinhoud aangepast worden. Slechts 7 procent van de respondenten denkt dat vrouwen tot hun 65ste zullen werken.

Opmerkelijk ten slotte is dat vooral jongere kmo-bazen (minder dan 35 jaar) kritisch staan tegenover oudere werknemers. (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud