Ruim helft bouwbedrijven wil dit jaar aanwerven

De crisis heeft de activiteiten in de bouwsector vorig jaar wel sterk doen terugvallen, maar dat heeft niet geleid tot een golf van ontslagen in de sector. Dit jaar wil zelfs iets meer dan de helft van de bouwbedrijven nieuwe mensen aanwerven. Dat besluit de Confederatie Bouw dinsdag uit een online-enquête bij een duizendtal bouwbedrijven.

De Confederatie Bouw schat dat de sector vorig jaar maximaal 3.000 banen verloor op een totaal van meer dan 200.000 arbeiders en bedienden. Dat is zowat 1,5 procent, terwijl de activiteit met 4,5 procent achteruitging. "Bovendien waren er de jaren voordien steeds meer dan 10.000 aanwervingen", benadrukt men bij de Confederatie Bouw.

Dit jaar is 53 procent van de bouwbedrijven van plan personeel aan te werven, zowel om vertrekkers te vervangen als voor uitbreiding. Zeventien procent verwacht mogelijk mensen te moeten ontslaan. "Er zijn dus nog jobs, en de bouwsector werft ook in crisistijd aan", zegt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Het blijft in de bouw echter een probleem om de juiste mensen te vinden. Driekwart van de bouwbedrijven geeft aan moeilijkheden te ondervinden bij het aanwerven. "De bestaande vacatures kunnen niet worden ingevuld omdat te weinig kandidaten zich aanbieden of omdat ze niet de juiste kwalificaties of ervaring hebben", luidt het. (ROJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud