Rusland waarschuwt Europa voor gasleveringsproblemen

De Russische regering heeft, als gevolg van de aanhoudende gasstrijd met Oekraïne, de Europese Unie gewaarschuwd dat er mogelijk leveringsproblemen kunnen opduiken. Dat schrijft de Russische vicepremier Viktor Zoebkov in een brief aan de Europese Commissie en de 27 EU-lidstaten.

De "onredelijke houding" van Oekraïne kan mogelijk invloed hebben op de "stabiliteit van de gasleveringen richting Europa", zo luidt het. Het grootste deel van het Russische gas dat voor Europa bestemd is, wordt via Oekraïne getransporteerd.

De Russische gasgigant Gazprom eist zowat 2 miljard dollar van Oekraïne tegen het einde van het jaar. Anders zou het bedrijf weigeren een nieuw contract te tekenen voor leveringen in 2009.

Rusland heeft zich geëngageerd om mogelijke leveringsproblemen aan Europa te melden. Bij een vorige gasruzie tussen Moskou en Kiev, drie jaar geleden, waren er korte tijd onderbrekingen van de levering van Russisch gas aan Europa.

De Europese Commissie is niet echt bezorgd. "We zitten in een andere situatie dan in de winter van 2005. Toen was het heel koud. Nu zijn de Europese reserves voor 90 procent gevuld, en ook de Oekraïense zijn goed vol", zei een woordvoerder van de Commissie maandag. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud