Ryanair moet overnachtingen betalen, ook bij vulkaangevaar

Zelfs een meerdaagse sluiting van het luchtruim wegens vulkanische aswolken ontslaat luchtvaartmaatschappijen niet van hun verplichting om verfrissingen, maaltijden en overnachtingen te voorzien bij geannuleerde vluchten, wel integendeel. Dat stelt het Europees Hof van Justitie donderdag.

De rechters in Luxemburg bogen zich donderdag over het geval van een Ierse passagier die door de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan een week kwam vast te zitten op Faro bij gebrek aan vlucht. Haar luchtvaartmaatschappij Ryanair bood haar echter geen enkele verzorging, ondanks de Europese regels daarover.

Ryanair voerde aan dat het om buitengewoon uitzonderlijke omstandigheden ging, maar het EU-Hof beklemtoont nu dat consumentenbescherming in zo'n geval net bijzonder nodig is en dus ook onverkort geldt.

De extra kosten die dat met zich meebrengt, vinden de rechters niet onevenredig hoog. "Als ervaren marktdeelnemers" zijn de luchtvaartmaatschappijen volgens hen perfect in staat de eventuele kosten te voorspellen. Bovendien kunnen ze die kosten ook simpel doorrekenen in hun tickets, luidt het nog.

De concrete passagier McDonagh vraagt in totaal 1.130 euro terug van Ryanair. Of ze ook alles zal krijgen, hangt af van de nationale rechter, merkt het EU-hof nog op. Terugbetaling moet immers enkel voor de bedragen die "noodzakelijk, passend en redelijk bleken om het verzuim van de luchtvaartmaatschappij goed te maken".

(JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud