Sociale partners ondertekenen loonakkoord

Vakbonden en werkgevers hebben maandagnamiddag het interprofessioneel akkoord ondertekend, dat de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de periode 2009-2010 vastlegt.

Vorige week keurden de werkgevers het ontwerp van interprofessioneel akkoord goed. Maandag zetten de vakbonden het licht op groen. Het ACV deed dit met 82,1 pct van de stemmen, het ABVV met 68,7 pct en het ACLVB met 86 pct van de stemmen.

Het ABVV spreekt over een uitzonderlijk akkoord, gezien de moeilijke sociaal-economische context en de politieke crisis. De goedkeuring was er, maar met enige "wrevel", dixit voorzitter Rudy De Leeuw. "Dit akkoord zou in normale tijden nooit zijn gepasseerd", zegt ook ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. Alleen al het feit dat er geen klassieke indicatieve loonnorm is, maar een nettobedrag bovenop de index - maximaal 250 euro op kruissnelheid - is iets "ten uitzonderlijke titel". De liberale vakbond zegt het ontwerp eveneens "zonder euforie" te hebben goedgekeurd.

Volgens VBO-voorzitter Thomas Leysen toont het akkoord aan dat het overlegmodel werkt. Hij vertrouwt erop dat een nieuwe, daadkrachtige regering snel de draad weer zal oppikken.

"Nu hebben we een sterke regering nodig. Een langere periode van instabiliteit kunnen we ons niet permitteren", aldus ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud