Spaanse regering opent jacht op belastingontduikers

De Spaanse regering gaat de strijd tegen fiscale fraude opvoeren en hoopt zo 8,2 miljard euro te recupereren. Dat heeft de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria donderdag aangekondigd. De nieuwe conservatieve regering wil ook snoeien in overheidsbedrijven en vraagt banken en regio's orde op zaken te stellen.

De ploeg van premier Mariano Rajoy ging twee weken geleden aan de slag en kwam vorige week al met een plan dat enerzijds 8,9 miljard euro besparingen bevat en anderzijds 6,3 miljard euro belastingverhogingen. Bedoeling is het begrotingstekort dit jaar op 4,4 procent te brengen, na een tekort van wellicht boven 8 procent in 2011.

Nu raakte bekend dat de regering ook de zwarte economie in Spanje wil aanpakken. Die zou goed zijn voor bijna een kwart van het bruto nationaal product. Er komen meer controles in bedrijven en betalingen in contanten worden aan banden gelegd. Die laatste maatregel is geïnspireerd op Italië, gaf Saenz de Santamaria toe.

Ondertussen raakte ook bekend dat de Spaanse sociale zekerheid vorig jaar is geëindigd met een verlies van 0,06 procent van het bbp, terwijl gemikt werd op een overschot van 0,4 procent. Mede door die misrekening zal het begrotingstekort hoger uitkomen dan de eerder verwachte 6 procent, zei Saenz de Santamaria. (HED)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud