Spanje creëert noodfonds voor regio's

De Spaanse regering heeft een speciaal overheidsfonds gecreëerd, dat over maximaal 18 miljard euro zal beschikken en bestemd is voor de regio's die niet langer hun schulden kunnen afbetalen omdat ze geen toegang meer hebben tot de financiële markten. In ruil zullen de regio's wel inspanningen moeten leveren om hun tekorten terug te dringen.

Het noodfonds wordt gefinancierd met een lening van de nationale loterij, van 6 miljard euro. De rest is afkomstig van de schatkist, aldus de Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, na afloop van de ministerraad.

Om van het fonds gebruik te kunnen maken, zullen de regio's wel bijzondere besparingsinspanningen moeten leveren. "Als ze een tekort hebben dat ze niet kunnen financieren, mogen ze een beroep doen op het uitzonderlijke mechanisme. Maar de voorwaarden zullen ook uitzonderlijk zijn", luidde het.

De Spaanse regio's beschikken over een hoge graad van autonomie. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor tweederde van het Spaanse overheidstekort. Dit jaar moeten ze hun begrotingstekort afbouwen tot 1,5 procent van het bruto binnenlands product, tegen 2,94 procent vorig jaar. Maar een zestal regio's drongen de voorbije dagen aan op een versoepeling van de norm.

(DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud