Stakingsgolf overspoelt Griekenland voor de stemming over besparingsmaatregelen

Voor de parlementaire stemming in Athene over de jongste besparingsmaatregelen zal Griekenland overspoeld worden door een stakingsgolf. Het Griekse parlement moet volgens de laatste informatie op 7 november over een 13,5 miljard euro zwaar besparingspakket stemmen. Dat is een vereiste voor bijkomende financiële hulp van de internationale geldschieters. Over heel het land is protest tegen de harde besparingsmaatregelen te verwachten.

Vrijdag al had een 24-urenstaking van het metropersoneel in Athene voor een verkeerschaos gezorgd. In het weekeinde legt het personeel van de vuilnisophaaldiensten het werk neer. Maandag zullen de gemeenteambtenaren stadhuizen en gemeentelijke instellingen in heel het land symbolisch bezetten. Ook de journalisten staken die dag.

In alle overheidsziekenhuizen is er van maandag tot woensdag slechts een nooddienst. Woensdag blijven bovendien alle apotheken dicht. De advocaten beslisten zelfs van maandag tot vrijdag niet te werken. Metro, tram en taxi's rijden maandag en dinsdag niet. Dinsdagmorgen staken daarbovenop van 10 tot 13 uur de luchtverkeersleiders.

Voor dinsdag en woensdag hebben de beide grootste vakbondsfederaties van het land GSEE (privésector) en ADEDY (openbare dienst) een algemene staking van 48 uur aangekondigd. Ook de banken blijven dan dicht, schepen blijven in de havens, treinen rijden niet en de post wordt niet bedeeld. Huisartsen, handelszaken en transportbedrijven nemen ook aan de staking deel. Op beide dagen zijn in Athene verschillende massale demonstraties tegen de besparingsmaatregelen gepland. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud