Superorder Iraaks leger voor Luiks wapenbedrijf

Het Waals Gewest staat op het punt een flinke duit te verdienen aan de oorlog in Irak, zo schrijft De Morgen donderdag. De Luikse wapenfabrikant FN, volledig in handen van het Waals Gewest, krijgt immers een megabestelling ter waarde van 100 miljoen euro.

Aangezien de levering zal gebeuren via de Amerikaanse filialen van FN hoeven de Belgische en Waalse overheden geen advies of vergunning te geven voor de deal, zo zegt een expert aan de krant.

De levering werd op 10 december door het Defense Security Cooperation Agency, een afdeling van het Pentagon, gemeld aan het Amerikaanse Congres. Dat moet zijn toelating geven voor de uitvoering van elke wapenlevering aan het buitenland.

Volgens die mededeling gaat het om 80.000 M16-geweren, 25.000 M4-karabijnen en 2.550 M203-granaatwerpers, plus een pakket vervang- en wisselstukken, ondersteunende uitrusting, handboeken en technische gegevens, opleiding van personeel, trainingstoestellen en andere technische en logistieke diensten. De belangrijkste leveranciers voor de wapendeal zijn Colt Manufacturing Company in Hartford, Connecticut, en Fabrique Nationale Manufacturing Group Herstal in België, zo preciseert de mededeling nog. De totale waarde van het contract bedraagt 148 miljoen dollar of ongeveer 100 miljoen euro. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud