Te weinig jongeren aan het werk

Vanaf volgend jaar zijn in Vlaanderen voor het eerst minder jongeren (tot 30 jaar) aan het werk dan ouderen (plus 50 jaar). Dat blijkt vrijdag in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk uit een onderzoek naar de demografische impact op de arbeidsmarkt in Vlaanderen, uitgevoerd de KU Leuven, Lessius Hogeschool en het Steunpunt WSE.

De instroom van jonge werkzoekenden zal in de volgende jaren steeds minder volstaan om het vertrek van oudere werknemers op te vangen en om de openstaande vacatures in de bedrijven en overheidsdiensten in te vullen. In de Vlaamse bedrijven werken nu 60.000 jongeren (tot 30 jaar) minder dan tien jaar geleden: 1,18 miljoen tegen 1,24 miljoen.

In een aantal sectoren -zoals de overheidsdiensten en het onderwijs- is het aandeel van de 50-plussers nu al opgelopen tot bijna 30 procent. In de banken is dat al 26 procent. Voor de werkgevers zal het een grote uitdaging worden om alle 50-plussers te vervangen die in de komende vijf à tien jaar zullen stoppen met werken. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud