Topman Carrefour: "voedingsprijzen stijgen fors in 2008"

Wie hoopt dat er snel een einde komt aan de stijgende voedingsprijzen in de supermarkt zal bedrogen uitkomen. "Onze leveranciers kondigen prijsstijgingen aan die minstens dubbel zo hoog liggen als een jaar geleden", zegt Marc Oursin, ceo van Carrefour België, donderdag in De Morgen.

De boodschap van Oursin klinkt niet opbeurend. Het staat vast dat de gemiddelde voedingsprijzen in de supermarkt ook de komende maanden zullen stijgen, zo maakt hij op uit contacten met leveranciers en de situatie op de internationale grondstoffenmarkten.

Het voorbije jaar stegen de voedselprijzen al gemiddeld met 4 procent. Sommige producten werden 20 tot 30 procent duurder. "We hebben te maken met een erg grote hausse op de grondstoffenmarkten. Een groot deel van de voedingsproducten is daarbij betrokken. We stellen duurzame prijsstijgingen vast van graan, soja en andere basisstoffen voor voedingsproducten. Voor de zes komende maanden zien we alleen maar verdere prijsstijgingen."

Vooral de consumptiedrift in het Verre Oosten stuwt de prijzen omhoog. De bestedingen van de Chinese gezinnen groeien razendsnel, wat schaarste veroorzaakt op de wereldmarkt.

Ook de recente stijgingen van de brandstofprijzen spelen een rol in de prijsverhoging. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud