Vakbonden Opel leggen zich niet neer bij 10.500 bedreigde jobs

De Europese vakbonden bij Opel leggen zich niet neer bij het cijfer van 10.500 jobs die overnemer Magna zegt te willen schrappen. Dat hebben ze woensdagnamiddag nog eens duidelijk gezegd tijdens een persconferentie na afloop van de solidariteitsmeeting bij de Antwerpse Opel-fabriek.

"Dat is een cijfer van Magna", luidt het. "Wij willen onderhandelen. Elke verloren job is er een te veel, al is er nood aan herstructurering en moeten we ook realiteitszin aan de dag leggen."

De vakbonden willen niet echter weten van fabriekssluitingen of gedwongen ontslagen. Ze blijven hameren op een faire verdeling van de productievolumes en de lasten van de onvermijdelijke herstructurering.

Fabrieken tegen elkaar uitspelen is uit den boze en wij blijven aan één zeel trekken, klonk het nog. De vakbonden benadrukten dat er een nieuwe cultuur moet komen binnen het nieuwe Opel. "Er moet een cultuur komen van samenwerking met Magna, New Opel en de vakbonden."

In verband met de toekomst van de Antwerpse fabriek wees Rudi Kennes van het ABVV erop dat Magna in vergaderingen nooit officieel heeft laten weten dat Antwerpen zou moeten sluiten. (MPE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud