VDAB gaat waken over doorstroom van sociale naar reguliere tewerkstelling

De krapte op de arbeidsmarkt zal sterk toenemen en de sociale economie heeft daarin een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor doorstroom van sociale tewerkstellingsprojecten naar de reguliere economie. De VDAB gaat er binnenkort op toezien dat die doorstroom zo goed mogelijk wordt gerealiseerd.

Dat zei gedelegeerd bestuurder Fons Leroy in Antwerpen op een persconferentie over de sociale economie in de provincie Antwerpen. Leroy verwees naar het maatwerkdecreet dat daarover in de maak is. Op dit moment is de doorstroom van de sociale naar de reguliere economie beperkt.

Het maatwerkdecreet zou er in 2013 moeten zijn, zegt Leroy. "Nu is doorstroming geen expliciete doelstelling in de sociale economie", legt hij uit. "Er zijn wel al beschutte werkplaatsen (tewerkstelling van gehandicapten, red.) en sociale werkplaatsen (tewerkstelling van mensen die bijvoorbeeld langdurig werkloos zijn, motivatie of attitudes missen, red.) die met competentietools werken. We willen naar een persoonlijk ontwikkelingsplan voor alle doelgroepwerknemers, zodat we kunnen peilen naar hun competenties en die aansluiting doen vinden op vacatures."

De doelstelling is daarbij een maximale doorstroom te realiseren van de sociale economie naar de reguliere economie, al zal dat niet voor iedereen haalbaar zijn.

De Vlaamse sociale economie bestaat uit meer dan 800 ondernemingen. Eind 2008 stelden de verschillende werkvormen van het Vlaamse beleid sociale economie (beschutte en sociale werkplaatsen, invoegbedrijven, arbeidszorginitiatieven en lokale diensteneconomie) 21.443 doelgroepwerknemers tewerk. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud