Venezuela wil slechts 225 miljoen dollar aan Exxon ophoesten

Venezuela wil het Amerikaanse concern Exxon Mobil slechts met 225 miljoen dollar compenseren voor de nationalisering van olieterreinen. Dat heeft het Venezolaanse overheidsconcern PDVSA maandag in Caracas aangekondigd. Met dat bedrag blijft Venezuela een eind onder 908 miljoen dollar die een internationaal arbitragepanel naar voren had geschoven.

Exxon had na de nationalisering van de terreinen in 2007 oorspronkelijk 12 miljard dollar gevorderd. Dat bedrag werd later tot 7 miljard teruggedrongen. PDVSA noemde die bedragen in een maandag verspreide verklaring als "compleet overdreven en buiten elke logica".

Maar ook het bedrag van 908 miljoen dollar dat de internationale handelskamer ICC had genoemd, valt in de ogen van PDVSA tot 255 miljoen dollar terug te dringen. Zo meent het concern dat van die som nog verschuldigde bedragen moeten worden afgetrokken, alsook een som indien PDVSA binnen de zestig dagen betaalt.

Daarmee is de kous niet helemaal af. Er zijn immers nog geschillen aanhangig. Niettemin feliciteert PDVSA over een "geslaagde verdediging van Venezuela" tegen de eis van Exxon. (LOD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud