"Vertrouwen personeel Philips Lighting is weg"

De ondernemingsraden van de vestigingen van Philips Lighting in België en Nederland hebben aan de directie gevraagd de koers voor Europa snel te wijzigen. Zij vrezen dat de huidige strategie funest is voor de werkgelegenheid.

In een open brief staat dat het vertrouwen van de werknemers in het management helemaal weg is. "Ondernemerschap binnen Philips Lighting in Europa is verworden tot kostenbesparing, productie wordt verplaatst naar lagelonenlanden en de behaalde winsten worden elders geïnvesteerd", klinkt het.

Volgens Serge Seret van de socialistische bediendenvakbond BBTK, die de brief mee opstelde, stellen zowat alle West-Europese ondernemingsraden de laatste tijd eenzelfde situatie vast. "De directie 'investeert' enkel nog in kostenbesparing, niet in innovatie. Op die manier worden de West-Europese fabrieken uitgemolken om de investeringen in ledverlichting te financieren. Maar die productie vindt in China plaats", zegt hij. "Volgens ons hebben echter ook de andere producten nog een toekomst, indien men erop durft inzetten. Alle eieren in één mandje leggen is bovendien erg gevaarlijk."

De ondernemingsraden van de Belgische en Nederlandse vestigingen trekken nu samen aan de alarmbel. "Afzonderlijk rond de tafel zitten met de lokale directies heeft geen zin, die hebben weinig of niets te zeggen", vindt Seret.

In de Belgische vestiging in Turnhout staan op dit moment 136 van de bijna 1.600 banen op de tocht. Het sociaal overleg zit er momenteel in de informatie- en consultatiefase. De vakbonden hopen het aantal te schrappen banen nog naar beneden te halen. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud