Vier vacatures op de vijf zijn knelpuntberoep

Vlaamse bedrijven vinden steeds moeilijker geschikt personeel. Liefst 84 procent van alle VDAB-vacatures viel vorig jaar onder de noemer knelpuntberoep, zo schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag op gezag van ondernemersorganisatie Unizo. "Je kan stellen dat tegenwoordig zowat élk beroep een knelpuntberoep is", klinkt het bij Unizo. Steeds meer bedrijven belonen hun eigen personeel dan ook met een riante premie als ze een geschikte nieuwe werknemer aanbrengen.

"Vergeet de officiële Vlaamse lijst waarop vorig jaar meer dan 200 knelpuntberoepen stonden, van ingenieurs en beenhouwers tot schoonmakers en verpleegkundigen. In de praktijk is nagenoeg elk beroep een knelpuntberoep", zeggen Bjorn Cuyt en Karel Van Eetvelt van Unizo. "Ook boekhouders zijn moeilijk te vinden. Om van poetsvrouwen nog te zwijgen. De crisis verandert daar weinig of niks aan."

Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop bedrijven hun personeel rekruteren. Steeds meer ondernemingen rekenen daarvoor ook op de kennissenkring en de overtuigingskracht van hun eigen werknemers. Leveren zij een nieuwe werkkracht aan, dan beloont het bedrijf hen met een 'aanbrengpremie'. Het bedrag van die premie varieert van zowat 200 euro tot 1.500 euro bruto en meer, naargelang de streek en de functie. (NAJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud