Villepin "nooit geïnformeerd" over problemen bij Airbus

Dominique de Villepin, de vroegere premier van Frankrijk, verklaarde dinsdag voor de commissie financiën in de Franse Senaat dat hij of zijn diensten "nooit geïnformeerd zijn" over de problemen bij vliegtuigbouwer Airbus vooraleer die in juni vorig jaar zelf openbaar maakte dat er problemen waren met de ontwikkeling van de Airbus A380.

De Villepin moest getuigen over de rol die de Franse overheid speelde in affaire rond handel met voorkennis bij het luchtvaartconcern EADS, de moedermaatschappij van Airbus. "Niets in het dossier laat toe om te zeggen dat de Franse overheid niet waakzaam is geweest", beweerde de ex-premier. Volgens hem zijn noch de minister van Financiën noch de minister van Transport op voorhand op de hoogte gebracht.

In de Franse Senaat worden een reeks hoorzittingen gehouden om de rol van de protagonisten in de zaak van handel van aandelen met voorkennis uit te klaren. Eind 2005-begin 2006 werd een groot pakket aandelen verkocht door topmanagers en grootaandeelhouders van het bedrijf. Kort nadien maakte EADS bekend in zware problemen te zitten en stortte de koers van het aandeel in elkaar.

Ook de Franse beurswaakhond AMF en het Franse gerecht zijn een onderzoek gestart.

(HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud