Vlaamse arbeidsmarkt koelt af

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) kreeg in november ruim een derde minder vacatures voor het Normale Economische Circuit (NEC) dan de maand ervoor. Met ruim 33.000 ontvangen vacatures was oktober wel een recordmaand, een zekere terugval was dus logisch. Maar de terugval tot amper 21.000 jobaanbiedingen is wel erg fors. Het is het laagste maandcijfer van dit jaar. Vooral de werkaanbiedingen voor lager geschoolden tuimelen omlaag. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Hierdoor daalt ook het aantal openstaande vacatures. Eind november was de VDAB nog voor 43.452 jobs op zoek naar kandidaten. Dat is veel, maar het zijn er toch 5.000 minder dan in oktober.

Ook andere indicatoren wijzen op een afkoeling. In de uitzendsector is die al enkele maanden zichtbaar. Hetzelfde fenomeen is merkbaar in het marktsegment voor hoger geschoolde 'white collars', zegt Christophe Glorieux, algemeen directeur van Vacature, de marktleider in personeelsadvertenties. "Bij ons situeerde het hoogtepunt zich in de eerste jaarhelft. Sinds september is er sprake van een vertraging". Volgens Glorieux zitten veel bedrijven geprangd tussen hun eigen economische vooruitzichten, die nog altijd goed zijn, en de onzekerheid op de financiële markten. Die doet ze vaak een 'bezinningsmoment' inlassen. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud