Vlaamse reisbureaus zijn levendiger dan ooit

In 2007 gingen drie Vlaamse reisbureaus failliet, van twee werd de vergunning ingetrokken en vijftien stopten vrijwillig. Er kwamen zeventien nieuwe reisbureaus bij, waarvan er vier de plaats van een stopgezet bedrijf innamen. "De Vlaamse reissector is levendiger dan ooit, zegt de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR).

De verhouding tussen het aantal stopgezette en nieuw opgestarte reisbureaus bleef in 2007 nagenoeg status-quo. "De Vlaamse reissector wordt voorlopig niet bedreigd door de hoge brandstofprijzen en de dalende koopkracht enerzijds of de reisboekingen via internet en de grote touroperators anderzijds", zegt Antoon Van Eeckhout, woordvoerder van de VVR.

In vergelijking met onze buurlanden, en zeker met Nederland, doen de Vlaamse reisbureaus het opvallend goed. "In Nederland verdween recentelijk een derde van de bestaande reisbureaus. Bij onze noorderburen zijn de reisbureaus doorgaans middelgrote bedrijven. Die werken met redelijk veel personeel en als het economisch minder goed gaat, krijgen zij snel klappen. In Vlaanderen hebben we vooral kleine bedrijfjes. Als het wat minder gaat, zijn zij soepeler en kunnen ze spaarzamer hun bedrijf runnen", aldus Van Eeckhout.

Bovendien stelt de VVR strenge kwaliteitseisen alvorens nieuwe reisbureaus een vergunning krijgen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud