Volvo in Chinese handen - Gentse vakbonden positief

De vakbonden bij Volvo Cars in Gent staan positief tegenover de overname door het Chinese Geely. "We hebben er alle vertrouwen in", aldus ACV Metea-secretaris Danny Clevers.

De vakbonden zien liever een Aziatische groep als overnemer komen dan een Europese of Amerikaanse auto-fabrikant, omdat die laatsten met overcapaciteit kampen. Ze zijn ook tevreden met het feit dat Geely een industrieel bedrijf is, en geen financieel, dat enkel op de korte termijn zou focussen.

De vakbonden -ook de Belgische- hadden in Zweden overigens al een contact met de top van Geely. Die bevestigde de intentie om de structuur, de twee fabrieken in Zweden en Gent en de onwikkeling van modellen in Europa te behouden. "Ook belangrijk voor ons is dat ze de productieverdeling hebben bevestigd."

Volgens de vakbondsman bevestigt dit allemaal dat er, na al de negatieve berichtgeving in België over de automobielsector, ook toekomst is in ons land voor de autosector.

Bij Volvo Cars in Gent werken zo'n 4.000 mensen. Die maken er de XC60, de C30, de S40 en de V50. In mei komt daar de S60 bij. In 2009 werden 184.000 wagens gemaakt. Volgens de vakbondsman worden dat er dit jaar 225.000.

Vrees dat de Chinese producent met Europese technologie aan de haal gaat, is er niet, zegt hij. "Dat zou met een Europese of Amerikaanse overnemer ook zo zijn." Op termijn bestaat wel de kans dat in de VS een Volvo-fabriek zou worden opgericht, terwijl die productie nu in Europa gebeurt. "Maar bij Ford was dat risico nog veel pertinenter." (WDM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud