Vrachttreinen moeten stopsysteem niet installeren

Het stopsysteem TBL1+ zal tegen 2013 of uiterlijk in 2015 overal geïnstalleerd zijn. Dat hebben de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoornet Infrabel en de NMBS op hun communiezieltje beloofd. Dat schrijft De Tijd donderdag.

Als het zover is, wordt een trein automatisch tot stilstand gebracht als hij 300 meter voor een sein nog een te hoge snelheid heeft.

De NMBS mag dan al de grootste gebruiker zijn, op dit moment wordt al een vijfde van de goederentrafiek per spoor door andere vrachtvervoerders uitgevoerd. "Spoorvrachtmaatschappijen kunnen we niet verplichten TBL1+ te installeren, omdat het geen Europees systeem is", wordt Infrabel in De Tijd geciteerd.

Crossrail (ex-Dillen & Le Jeune) is ook niet van plan het stopsysteem te installeren. "Vanaf 2014 rusten we onze locomotieven uit met ETCS. Nu nog TBL1+ aankopen, is weggegooid geldt", zegt topman Jeroen Le Jeune.

Vrachttreinen van NMBS-concurrenten zullen dus zeker nog vier jaar niet automatisch kunnen worden gestopt aan een rood licht, aldus de krant. (GEL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud