Waalse elektriciteitsfactuur stijgt opnieuw door groenestroomcertificaten

De elektriciteitsfactuur van Waalse gezinnen wordt vanaf januari 2013 alweer duurder, met bijna 60 euro. Oorzaak: de groenestroomcertificaten die hoogspanningsnetbeheerder Elia moet opkopen aan een hogere prijs dan de marktprijs. Dat schrijven Le Soir en La Libre vandaag.

Elia is van plan om, voor de tweede keer dit jaar, de hogere kost voor het opkopen van groenestroomcertificaten door te rekenen aan de Waalse verbruikers. Een gemiddeld Waals gezin met een verbruik van zo'n 3.500 kilowattuur per jaar zal vanaf 1 januari rekening moeten houden met een jaarlijkse meerkost van 58,5 euro.

Ook in oktober verrekende Elia al een keer de kost van de groenestroomcertificaten aan de Waalse gezinnen en de kmo's. Toen zagen ze hun factuur met 20 euro stijgen.

Aangezien er te veel groenestroomcertificaten op de markt circuleren, onder meer door het forse aanmoedigingsbeleid dat gevoerd is bij particulieren om zonnepanelen te installeren, is de waarde van de certificaten gedaald. De marktprijs is soms lager dan 60 euro, terwijl Elia die certificaten moet opkopen voor 65 euro per stuk, conform aan wat is afgesproken in een Waals decreet. Elia vroeg bijgevolg voor de tweede keer in enkele maanden tijd aan de CREG, de federale energieregulator, om de tarieven op te trekken.

Er is ook een voorstel tot hervorming van het groenestroomcertificatensysteem voorgelegd bij de Waalse regering. Het dossier wordt bestudeerd.

In Vlaanderen paste men de subsidieregeling voor zonnepanelen voor de zomer aan. Wie een zonnedak heeft, heeft sinds augustus slechts recht op 90 euro per certificaat, in plaats van 230 euro voorheen. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud