Wallonië en Franse gemeenschap grijpen naar de kaasschaaf

De regeringen van het Waals gewest en de Franse gemeenschap hebben vandaag hun gesprekken opgestart over de begrotingscontrole voor 2012 en de begroting van 2013. In totaal moeten ze op zoek naar zo'n 500 miljoen euro om te voldoen aan de Europese voorwaarden. Minister van Begroting André Antoine waarschuwt dat de kaasschaaf er aan te pas zal komen, al spreekt men in Franstalig België eerder over "de tondeuse".

De 500 miljoen euro - waarvan 20 procent nodig is om de begroting van 2012 bij te sturen - vormt een oefening "zonder voorgaande", beklemtoonde Antoine in de wandelgangen van het parlement van de Franse gemeenschap.

De begrotingsminister ziet slechts enkele belangrijke punten standhouden, waaronder het onderwijs. Die sector was ook vorig jaar al vrijgesteld van ingrepen. "We moeten de sereniteit in het onderwijs bewaren om de pedagogische herschikking te kunnen vrijwaren", klonk het nu. En ook werkgelegenheid en het economische langetermijnplan "Marshall 2.Vert" blijven voor hem prioriteiten.

Van nieuw beleid zal in elk geval geen sprake zijn, waarschuwde Antoine voorts. Ook Wallonië en de Franse gemeenschap zijn immers niet beschut tegen de tegenvallende economische groei.

"Vorig jaar zijn we met de kam door alle uitgaven gegaan", besloot Antoine. "Vandaag gebruiken we voor de departementen van alle ministers de tondeuse, er weliswaar zorg voor dragend dat we nergens wonden slaan." (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud