Waterverbruik in Vlaamse landbouw daalt

Tussen 2000 en 2005 is het waterverbruik in de Vlaamse land- en tuinbouw van 68,75 miljoen kubieke meter gedaald tot 66,9 miljoen kubieke meter. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO), aldus de eerste nieuwsbrief van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Deze daling werd vooral veroorzaakt door de daling van het waterverbruik voor de veestapel. Tussen 2000 en 2005 is daar het totale waterverbruik gedaald met 13 procent, maar dat is volgens het rapport louter toe te wijzen aan de daling van de veestapel. Het waterverbruik daalde van 30,3 miljoen kubieke meter in 2000 naar 26,4 miljoen kubieke meter in 2005.

De daling is het grootst bij de runderen, namelijk 1,9 miljoen kubieke meter. Bij de varkens is er een daling van 1,5 miljoen kubieke meter en bij het pluimvee een daling van 0,5 miljoen kubieke meter.

"Het gaat om een kleine daling, maar alle beetjes helpen", zegt VMM-woordvoerster Mie Van den Kerchove, die er op wijst dat er in het verleden al een aantal sensibiliserende maatregelen werden genomen om het waterverbruik bij gezinnen en bedrijven te doen dalen. "Of om het water op een andere manier te gebruiken", aldus de woordvoerster. (SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud