Werknemersstatuut onthaalouders blijft dode letter

Van het beloofde werknemersstatuut voor onthaalouders, dat op 1 januari 2010 geregeld moest zijn, is nog niets in huis gekomen. De vakbond dreigt nu met harde acties als er op heel korte termijn niks gebeurt.

De vakbonden vragen al langer een volwaardig werknemersstatuut voor onthaalouders die zijn aangesloten bij een dienst voor opvanggezinnen. Nu is dat statuut niet volwaardig. Er is geen inkomenszekerheid, ze kunnen niet terugvallen op een werkloosheidsuitkering of een volwaardige uitkering bij ziekte. Het gaat om zo'n 7.500 mensen.

Vorig jaar beloofden de federale regering en de Vlaamse regering daar verandering in te brengen. Nieuwe onthaalouders zouden een volwaardig werknemersstatuut krijgen, de bestaande onthaalouders krijgen de keuze.

Maar op 1 januari is er nog steeds niets veranderd, ondanks de belofte, aldus LBC-secretaris Fatiha Dahmani.

Morgen/woensdag zitten alle betrokken partijen bijeen op het kabinet van minister Milquet. Indien er geen duidelijk operationeel plan komt, dan gaat LBC-NVK over tot acties. Ook harde acties, zoals een staking, zijn niet uitgesloten, waarschuwt de vakbondsvrouw. (WDM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud