Advertentie
Advertentie

Windmolens maken energiefactuur 5,7 miljard euro duurder

De elektriciteitsfactuur dreigt de komende jaren flink duurder te worden. In de periode 2013-2020 moeten de gezinnen en bedrijven via hun energiefactuur 5,7 miljard euro extra bijdragen voor de steun die via groenestroomcertificaten aan windparken wordt gegeven. Van die 5,7 miljard euro vloeit 3,5 miljard euro naar de windparken op zee. Dat berekende studiebureau SIA Partners, zo schrijven De Tijd en L'Echo zaterdag.

Dit jaar bedraagt de steun aan de windenergie 350 miljoen euro. Als het beleid niet verandert, loopt dat in 2020 op tot 1,1 miljard euro. Vorig jaar groeide het Belgische windpark op het land en in de zee met 28 procent aan tot 1.375 megawatt. Dat komt neer op een derde van de 4.320 megawatt die er tegen 2020 moet zijn om de Europese groenestroomdoelstellingen te halen.

Op het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH), bevoegd voor de windmolens op zee, klinkt het dat het niet te ontkennen valt dat de forse toename van windenergie een kostprijs heeft. "Windenergie is duurder dan aardgas. Maar we nemen maatregelen om de kosten onder controle te houden."

De staatssecretaris werkt aan een plan om de steun aan nieuwe offshoreparken te verlagen. "Als die een voldoende rendement halen, komt er geen extra steun", aldus een woordvoerder. "Daarnaast worden structurele maatregelen genomen om de kosten voor de energie-intensieve bedrijven te verminderen."

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a), bevoegd voor de windmolens in Vlaanderen, was niet bereikbaar voor commentaar. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud