Advertentie

Woningmarkt crasht niet

De Belgische woningmarkt stevent niet op een crash af. KBC verwacht dat de woningprijzen twee jaar stabiel zullen blijven, om dan langzaam weer te stijgen. Dat zegt KBC-econoom Van Craeynest zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

"De vette jaren zijn duidelijk voorbij, maar de risico's op een zware, structurele vastgoedcorrectie blijven vooralsnog binnen de perken", zo luidt het.

De bouwsector deed het vooral tussen 2003 en 2006 bijzonder goed. Het aandeel van de sector in de totale economie nam in die periode toe van 4,4 tot 5,8 procent. De vastgoedprijzen stegen spectaculair, maar die stijgingen "lagen grotendeels in lijn met wat je kon verwachten door de aangroei van de bevolking en het inkomen en door de evolutie van de rente".

Van Craeynest besluit daaruit dat er in ons land de komende jaren geen behoefte is aan een pijnlijke structurele schoonmaak. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de Belgische woningmarkt door een "conjuncturele correctiefase" gaat.

Het is van het begin van de jaren tachtig geleden dat de Belgische bouwmarkt zwaar in de problemen kwam. Toen viel de bouwactiviteit met 57 procent terug en dat kostte 84.000 banen. De huizenprijzen daalden met 8,9 procent vooraleer een herstel op gang kwam. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud