Woonkredieten niet langer een zaak van jonge koppels alleen

Het profiel van een kredietnemer voor een woning is niet langer alleen dat van een traditioneel jong koppel. De gemiddelde leeftijd stijgt van 37 naar 40 jaar en ook worden steeds meer kredieten afgesloten door alleenstaanden. Dat blijkt uit het jaaroverzicht inzake woonkredieten van de bank KBC.

Het voorbije jaar werden bij de bank 75.000 nieuwe woonkredieten afgesloten, een stijging met maar liefst 32 procent tegenover 2010. Dat is in belangrijke mate te danken aan het succes van de groene lening (+118 pct). Dat systeem liep eind vorig jaar af en dus kozen veel klanten in extremis nog voor zo een krediet.

Een steeds groter aandeel van de woonkredieten (47 pct) is bestemd voor verbouwingen. KBC merkt op dat dat vijf jaar geleden nog slechts 19 pct was.

Het succes van lenen om te verbouwen verklaart ook het gewijzigde profiel van de kredietnemer. Wie leent om een huis te kopen of bouwen, is gemiddeld 35 jaar, maar wie leent voor verbouwingen of een vastgoedbelegging (tweede verblijf/opbrengsteigendom) is gemiddeld 43 tot 45 jaar oud. Globaal is de kredietnemer dus gemiddeld 40 jaar, tegen 37 vijf jaar geleden. Ruim één op vijf kredietnemers bij KBC is jonger dan dertig jaar.

Ook het aantal alleenstaanden dat een woonkrediet aangaat, stijgt. Bij KBC gaat het intussen al om een kwart van alle dossiers. Het ontleende bedrag ligt er gemiddeld wel lager en de eigen inbreng hoger.

(VDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud