WTO-onderhandelingen eindigen zonder akkoord

De onderhandelingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève zijn dinsdag na negen dagen afgebroken zonder akkoord. De veertig ministers konden geen compromis bereiken.

In de wandelgangen is te horen dat er in de herfst een doorstart van de onderhandelingen over de liberalisering van de wereldmarkt komt. "We denken niet dat de onderhandelingscyclus dit jaar nog afgesloten wordt", gaf de Nieuw-Zeelandse minister van Handel van Nieuw-Zeeland, Phil Goff, wel toe aan de pers.

De mate waarin ontwikkelingslanden hun boeren mogen beschermen tegen enorme stijgingen van import van landbouwproducten zou het belangrijkste twistpunt geweest zijn. "De Verenigde Staten en India hebben de voorstellen tot compromis van de hand gewezen", was te horen bij een bron, dicht bij de onderhandelaars. Officieel werd nog geen enkel land met de vinger gewezen. De onderhandelaars van de voornaamste landen die negen dagen in Genève bijeen zaten, moeten zich nu volgens dezelfde bron bezinnen over de impasse. Directeur-generaal van de WTO Pascal Lamy roept de vertegenwoordigers van de 153 lidstaten van de WTO op om de redenen voor de mislukking verder uit te diepen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud