Zwart geld minder welkom in Luxemburg en Zwitserland

De Zwitserse en Luxemburgse regeringen doen er alles aan om het imago van hun financiële sector op te poetsen. In Zwitserland verschijnt eind deze maand een tekst waardoor een bankier verplicht wordt de fiscale toestand van zijn klanten te regulariseren. De banken hebben die nieuwe regelgeving niet afgewacht en sturen nu al brieven naar hun Belgische klanten met de duidelijke boodschap: ofwel de fiscale toestand regelen ofwel vertrekken met het zwarte geld. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

De gevolgen van dat strenge optreden laten niet op zich wachten. "Sinds het begin van het jaar is het aantal dossiers voor fiscale regularisatie verdubbeld", zegt een fiscalist. De hoofdmoot komt uit Zwitserland. Ook de geruchten over een 'Rubikakkoord' tussen België en Zwitserland, waarbij een roerende voorheffing van 34 procent zou worden ingevoerd, maakt dat zwart geld zijn weg naar België zoekt.

Luxemburg speelt het subtieler. Daar geldt sinds 4 oktober een charter waarbij de banken verplicht worden alle nuttige informatie te verzamelen over hun klanten. Voorlopig gaat het om een charter, maar Luxemburgse bankiers vrezen dat hun overheid de gegevensoverdracht ook verplicht zal maken. Net als in Zwitserland opteren daarom steeds meer zwarte vermogens voor een terugkeer naar België.

Een nieuwe vorm van fiscale vlucht maakt ook opgang volgens fiscale experts. Het gaat om schijnscheidingen waarbij meneer in Luxemburg gaat "wonen" en mevrouw met de kinderen in België blijft. Een andere manier is de radicale oplossing: een volledige delokalisatie. Dan is Zwitserland een favoriete bestemming, stellen fiscalisten. (NAJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud