Advertentie

Affaire Armstrong: UCI vraagt een onafhankelijke autoriteit

De Internationale Wielerunie (UCI), in een openlijk conflict verwikkeld met het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, heeft zaterdag gevraagd dat een onafhankelijke instantie de verantwoordelijkheid krijgt over de zaak van de Amerikaan Lance Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour de France en beschuldigd van dopinggebruik.

De UCI reageerde hiermee op een verklaring van USADA-voorzitter Travis Tygart, die vertelde dat het dossier toevertrouwen aan de UCI hetzelfde zou zijn als "een vos het kippenhok laten bewaken". Het antwoord van de UCI luidt als volgt: "Het USADA eigent zich een autoriteit toe die het niet heeft en gebruikt procedures die de basisprincipes van een eerlijk proces schenden".

In een lang communiqué herinnert de UCI eraan zelf aan verscheidene instanties te hebben gevraagd om een onderzoek te voeren na de verklaringen van ex-renner Floyd Landis tegen Armstrong en meerdere andere personen uit de ploeg US Postal; het USADA was toen verantwoordelijk voor de renners van de Amerikaanse federatie. "De UCI heeft van het USADA enkel de melding gekregen van de opening van een strafprocedure tegen zes personen op 12 juni 2012", aldus de UCI, die de weigering van het Amerikaanse agentschap betreurt om bewijzen te leveren ter rechtvaardiging van de levenslange schorsing van drie van hen.

Die drie geschorsten zijn de Spaanse ex-dokter van US Postal Luis del Moral, de Italiaanse coach Michele Ferrari en "Pepe" Marti, een Spaanse ex-coach.

(DSB)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud