Amerikanen zijn olympisch goud van 4x400 meter in Sydney kwijt

Het Amerikaans team dat op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney goud veroverde op de 4x400 meter wordt gediskwalificeerd. Dat deelde het Internationaal Olympisch Comité zaterdag mee. De diskwalificatie is het gevolg van de dopingbekentenissen van één van de leden van het team.

De 40-jarige Antonio Pettigrew, wereldkampioen in 1991, gaf onlangs toe dat hij zich sinds 1997 dopeerde en toonde zich bereid zijn medaille in te leveren. Twee andere leden van het team, de broers Alvin en Calvin Harrison liepen ook al een dopingschorsing op, net als Jerome Young, die alleen in de reeksen in actie kwam. Vijfvoudig olympisch kampioen Michael Johnson is zo de enige loper van het estafetteteam die niet aan doping gelinkt werd. Johnson had na de dopingbekentenissen van Pettigrew al verklaard dat ook hij zijn medaille terug zou geven.

Het goud gaat nu waarschijnlijk naar de Nigerianen, die tweede werden in Sydney.

Vrijdag had de Amerikaanse atletiekfederatie al aangegeven dat het wereldrecord van 2:54.20, dat Jerome Young, Tyree Washington, Michael Johnson en Antonio Pettigrew op 22 juli 1998 vestigden, van de tabellen geschrapt mag worden. (DCM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud