Cancellara rijdt concurrentie aan diggelen in proloog Tour de France

De Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan-Trek) heeft in Luik de proloog in de 99e editie van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Hij werkte de 6,4 kilometer af in 7:13 en was zo zeven seconden sneller dan de Brit Bradley Wiggins (Sky) en de Fransman Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick.Step). Voor Cancellara was het na 2004 al de tweede proloogzege in Luik.

Belgisch kampioen tijdrijden Philippe Gilbert (BMC) was de beste Belg met de negende plaats.

De Australiër Brett Lancaster (GreenEdge) zette met 7:24 de eerste referentietijd neer. Even later bolde de Noor Edvald Boasson Hagen (Sky) ook in 7:24 over de meet, maar de 25-jarige Boasson Hagen bleek een fractie van een seconde sneller te zijn. Sylvain Chavanel zette zijn uitstekende vorm nog maar eens in de verf en klokte af in 7:20. Topfavoriet Tony Martin (Omega Pharma-Quick.Step) moest na een lekke band van fiets wisselen en kon zo de zege vergeten. Hij finishte uiteindelijk in 7:36.

Met het einde van de proloog in zicht was het aan de Brit Bradley Wiggins (Sky) om een nieuwe toptijd neer te zetten. De topfavoriet voor deze Tour was enkele honderdsten van een seconde sneller dan Chavanel en nam de leiding over. Maar zelfs die tijd was niet opgewassen tegen Cancellara, die aan de meet liefst zeven seconden sneller was.

Zondag staat de eerste etappe in deze Tour op het programma, een rit over 198 kilometer tussen Luik en Seraing. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud