EK 2012 - Frankrijk naar kwartfinales ondanks nederlaag tegen Zweden

Frankrijk heeft zich dinsdag in het Oekraïense Kiev verzekerd van een plek in de kwartfinales van het EK 2012. Het verloor de laatste groepswedstrijd wel met 2-0 van Zweden.

De wedstrijd begon met een minuut stilte voor de zaterdag overleden Franse commentator Thierry Roland. Het al uitgeschakelde Zweden begon het best, met twee kopbalkansen voor Ola Toivonen en Sebastian Larsson. Frankrijk reageerde via Franck Ribéry, maar Andreas Isaksson stond pal. Na tien minuten won Toivonen een kopduel van Philippe Mexès en verscheen zo alleen voor Hugo Lloris. Hij omspeelde de Franse doelman, maar trof het zijnet. Het tempo zakte naarmate de wedstrijd vorderde en beide ploegen voetbalden geen kansen meer bij mekaar voor rust.

Tien minuten na rust brak Zweden de partij open. Met een volley schoot Zlatan Ibrahimovic de bal heerlijk voorbij Lloris. Enkele minuten later hield Lloris Frankrijk in de wedstrijd op een schot van de ingevallen Christian Wilhelmsson. Op de daaropvolgende hoekschop moest Lloris opnieuw aan de bak: hij tikte de bal van Olaf Mellberg van onder de lat. Frankrijk reageerde, maar Samir Nasri miste en ook de ingevallen Olivier Giroud kopte net naast. Vlak voor tijd schoot Larsson de laatste twijfels weg: 2-0.

In de andere wedstrijd in groep D won Engeland met 1-0 van Oekraïne. De Engelsen eindigen eerste in groep D met 7 punten, voor Frankrijk (4). Oekraïne en Zweden (beiden 3) zijn uitgeschakeld. In de kwartfinales neemt Frankrijk het op zaterdag in Donetsk op tegen titelverdediger Spanje. Engeland geeft zondag Italië partij.

. (BVV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud