EK 2012 - Wayne Rooney kopt Engeland naar kwartfinales

Engeland heeft zich dinsdag in Donetsk met een 1-0 zege tegen Oekraïne voor de kwartfinales van het EK geplaatst. Bij de rust stond de 0-0 nog op het bord.

Oekraïne startte zonder Andriy Shevchenko. De 35-jarige vedette had nog te veel last van een linkerknieblessure. Bij Engeland stond Wayne Rooney na een schorsing van twee wedstrijden voor het eerst in de basis. Ook Ashley Cole kwam aan de aftrap. De 31-jarige verdediger speelde zijn 21e wedstrijd op de eindronde van een EK of WK, een record voor een Engelse international. Voordien moest Cole het record delen met Peter Shilton en David Beckham.

Het gastland moest absoluut winnen voor een plaats in de kwartfinales en trok meteen in de aanval. De Engelsen kwamen er niet aan te pas en kregen pas na een half uur meer vat op de wedstrijd, maar ook Oekraïne bleef kansen creëren.

Meteen na de rust kwam Engeland op voorsprong. Doelman Andriy Pyatov miskeek zich op een afgeweken voorzet van Steven Gerrard en Rooney kon simpel inkoppen. In de 61e minuut kopte Artem Milevskiy de kans op de 1-1 net over. Geen minuut later was het wel raak. Milevskiy stifte de bal over doelman Joe Hart. John Terry werkte over de lijn weg, maar de lijnrechter had de bal niet in doel gezien. Ook de ingevallen Shevchenko kon het tij niet keren.

In de andere wedstrijd in groep D won Zweden met 2-0 van Frankrijk. Engeland is groepswinnaar en staat zondag in de kwartfinales tegenover Italië.

. (DCM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud